De monowheel tot 25km per uur is vrij van verzekeringen

Monowheel Ninebot One S2 Segway stad 4

Vice-eersteminister en minister van consumenten Kris Peeters stelt monowheels vrij van de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen. Het gaat om voertuigen met een lage autonome snelheid (tot 25km/u).

Er komt daardoor een einde aan de situatie waarin een monowheel dezelfde verzekering nodig heeft als een auto. Zo krijgen opkomende vervoersmiddelen in het straatbeeld zoals de monowheel een duwtje in de rug. Het gaat om vervoersmiddelen met een lage autonome snelheid en een beperkt impactrisico bij ongevallen. Een verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen is in deze gevallen overshooting.

Kris Peeters: “We willen deze vervoersmiddelen juist stimuleren omdat ze een goed alternatief zijn voor de auto. Ze dragen bij tot het verkleinen van de files en het verminderen van de luchtvervuiling.”

Alle voertuigen met een maximale autonome snelheid van 25 km/u, worden vrijgesteld van een aansprakelijkheidsverzekering. Elektrische rolstoelen, monowheels en fietsen met een boost-, launch-, garage-, walk-assist- of parkeerfunctie, zullen daardoor geen aansprakelijkheidsverzekering nodig hebben. Ook de meeste speed pedelecs genieten van de vrijstelling. Zij vallen onder de autonome snelheidslimiet van 25 km/u, ongeacht of ze met trapondersteuning hogere reële snelheden halen.

Gezien het beperkte gewicht en de beperkte snelheid van deze lichte elektrische voertuigen, is het impactrisico bij een verkeersongeval niet van die aard om een aansprakelijkheidsverzekering verplicht te maken. Wie een ongeval heeft, zal in de toekomst beroep kunnen doen op de familiale verzekering.

Kris Peeters: “We hebben toen de hele aansprakelijkheidswetgeving voor voertuigen onder de loep genomen. Met de vrijstellingen die we nu invoeren pakken we absurde situaties aan en stimuleren we het gebruik van lichte elektrische vervoersmiddelen.”

Bromfietsen van klasse A worden wél aan de verzekeringsplicht onderwerpen. Ondanks hun beperkte snelheid, is de impact bij ongevallen groter als gevolg van hun grotere gewicht.

Lees alles over de verzekering van monowheels