Een update in de wetgeving voor monowheels: van 18 naar 25 km/u

Monowheel Ninebot One S2 Segway stad 6

Sinds 1 oktober 2017 is de monowheel volgens de Belgische wetgeving officieel toegelaten op de openbare weg tot 18km/u.

Maar de meeste monowheels en andere voortbewegingstoestellen op de markt kunnen sneller dan 18km/u rijden.

Hier komt binnenkort verandering in.

“Volgens de Europese typegoedkeuring mogen deze toestellen tot 25 km/u rijden. De Belgische regelgeving spreekt echter van een maximumsnelheid van 18 km/u. Gevolg is dat voertuigen die een Europese typegoedkeuring kregen, ofwel niet legaal op Belgische wegen gebruikt mogen worden, ofwel aangepast moeten worden voor de Belgische markt. Dat verhoogt de prijs en belemmert ook een Europese markt voor deze voertuigen. Daarom is het belangrijk dat de regels in ons land worden afgestemd op de Europese”, aldus CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh.

Op deze parlementaire vraag heeft minister van Mobiliteit Bellot geantwoord dat de maximumsnelheid van monowheels, segways, hoverboards, steps & andere voortbewegingstoestellen verhoogd zal worden van 18 naar 25 km/u.

Dankzij de aanpassing zullen zij nu zonder problemen de openbare weg op kunnen. Zo zal de Belgische wetgeving geharmoniseerd worden met de Europese regelgeving door de maximumsnelheid van voortbewegingstoestellen op te trekken naar 25 km/u.

Ontdek hier altijd de laatste stand van zaken over de wetgeving in België van je monowheel
of bezoek verkeer-recht.be voor o.a. juridische bijstand.