De monowheel – het meest gebruikte maar ook het veiligste nieuwe vervoersmiddel

monowheel veiligheid hoverboard studie van bivv

Samen met verzekeraar AG Insurance hield het BIVV (Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid) een enquête naar de voortbewegingstoestellen zoals de monowheel.

Wekelijks rijden we met onze monowheel tussen de 90 en 110 km en dat vooral in het kader van woon-werkverkeer. Dit is bijna het dubbele van gebruikers van de segway, hoverboard of elektrische scooter.

En af en toe vallen we eens. Meestal niets erg.

4 procent van de monowheelers verklaart dat ze al eens verwondingen opliepen waarbij medische hulp nodig was. Dit is minder dan de 7 procent bij de hoverboard. Maar een goede verzekering is dus nodig – en verplicht.

In het geval de monowheel minder dan achttien kilometer per uur rijdt, is een familiale verzekering (althans bij de meeste grote verzekeringsmaatschappijen) voldoende. “Een burgerlijke aansprakelijkheid (BA) is verplicht als je monowheel harder dan 18 km/u kan rijden”, zegt AG Insurance.

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) kondigt een werkgroep aan die zich onder meer zal buigen over een verdere aanpassing van de wegcode in functie van de voortbewegingstoestellen. Maar hij verwacht dat de werkgroep zeker een jaar werk zal hebben.

Bron: http://www.bivv.be/publications/New%20Urban%20Mobility/New_Urban_Mobility_(NL).pdf